Home - - Telefoontoestellen en toebehoren - - Ericsson Vox 120, Twintoon & T88

De nieuwe toestelserie van Ericsson: de Twintoon, Vox 120 en T88

 Twintoon

Rond 1986 heeft Ericsson voor de Nederlandse markt een aantal nieuwe toestelen ontwikkeld. Eén daarvan was de Twintoon, bedoeld als kooptoestel voor de consumentenmarkt. Een handige functie is het geheugen voor 10 telefoonnummers. Het toestel was leverbaar in de kleuren wit, beige, rood en grijs. De ouderwetse koolmicrofoon moest wijken voor een zgn. 'Elektreet'-type en voor de bel werd een piëzo zoemer gebruikt. Het nieuwe toestel maakte geen gebruik meer van het Norm '51-circuit. Voordat de Twintoon geïntroduceerd werd, heeft men het nieuwe toestelcircuit uitgebreid getest op alle in Nederland voorkomende centrales. Dat gebeurde met een plankmodel en een hoorn, zodat het nieuwe toestelmodel zoveel mogelijk geheim bleef voor de concurrentie. Er konden maximaal vijf Twintoon-toestellen parallel op de lijn worden aangesloten, waardoor in die tijd de term aansluitfactor onstond. Zie voor meer info daarover het 'Technische info'-gedeelte van deze website.

  Twintoon

De zakelijke variant van de Twintoon was de Vox 120, vrijwel identiek maar wél voorzien van R-toets (aardtoets). Ericsson ontwierp ook de T88, het huurmodel van de reeks, bedoeld als opvolger van de vertrouwde T65. Zoals de naam al doet vermoeden kwam het toestel in 1988 op de markt. Begin jaren negentig verscheen een luxere versie onder de naam 'Utrecht'.

  Vox 120

  T88 & T88 Utrecht

De toestellen hebben een handig uitschuifbaar nummerkaartje. De microtelefoon van de drie toestelmodellen lijkt helemaal gelijk te zijn, maar die van de T88 heeft wat meer afgeronde hoeken. Ook heeft de T88 fraaie afgeronde driehoekige druktoetsen. De Twintoon, Vox 120 en T88 toestellen werden tot en met 1993 geproduceerd. Inmiddels waren er al vele andere typen toestellen op de markt gekomen. Nog altijd zijn het populaire toestellen met eenvoudige bediening.

Releasedatum: 14-6-2014 | Laatst bijgewerkt: 31-12-2014

 

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK
Welkom op mijn website, de pagina is verplaatst naar https://dutchtelecom.wordpress.com/.
Jouw webbrowser zal daar binnen 10 milliseconde automatisch naar toe gaan.
Mocht de browser dit niet doen, klik dan hier om er alsnog te komen.