U wordt automatisch doorgestuurd naar mijn nieuwe website!

Home - - Telefoontoestellen en toebehoren - - Telefoontoestel T65

Met ingang van 18-7-2016 is deze website vervangen door een geheel nieuwe. De nieuwe website is te bezoeken via deze link!

Telefoontoestel T65

  T65 

Algemene informatie

De T65 was vanaf 1965 tot 1988 het standaard telefoontoestel van Nederland. Veel Nederlandse huishoudens kregen in deze periode voor het eerst een telefoonaansluiting, de T65 is dan ook een bekende verschijning. Het toestel werd door PTT ontwikkeld samen met het Duitse Krone. Soms lijkt het dat er sprake is van plagiaat, dit omdat het PTT toestel enigzins lijkt op de Duitse FeTAp 611-616 toestellen. Het technische gedeelte moest voldoen aan Nederlandse PTT eisen (norm '51), het is ontworpen door de Rotterdamse hoogleraar H. Mol. Onderop het toestel staat 'PTT type T65'. Ook staan de fabrikant en productiedatum hier vermeldt. Aanvankelijk werd de T65 geleverd met of zonder aardtoets, vanaf begin zeventiger jaren alleen met. De standaardkleur van de T65 was grijs, met grijze snoeren en enkele crème onderdelen. Het toestel is uitsluitend verkrijgbaar geweest als huurtoestel.

Het telefoontoestel heeft een holte aan de achterzijde die als handgreep dient. Hierdoor kan het toestel gemakkelijk verplaatst worden. Ook was het gewicht van de hoorn met de helft gereduceerd, om bediening door gehandicapten gemakkelijker te maken. Het is mogelijk om twee T65-toestellen in een tweelingschakeling te gebruiken. Hierbij rinkelen beide toestellen bij een oproep, maar als een van de toestellen wordt opgenomen wordt het andere uitgesloten. Hierdoor is afluisteren niet mogelijk. 

Omdat er een grote hoeveelheid toestellen vereist was, werd de T65 gemaakt door verschillende fabrikanten, namelijk Krone-Heemaf , Ericsson en Standard Electric (later NSEM). Ongeveer negen miljoen toestellen werden gemaakt. In de nadagen van de T65 hebben de fabrikanten de matrijzen aan de CWP van PTT overgedragen, omdat de vele varianten zorgden voor te kleine productie-aantallen. De productie en de inkoop van de T65-toestellen stopte dan ook ongeveer halverwege 1986. De introductie van de T88 op 1 januari '88 betekende het definitieve einde van de T65, die zich bewezen had als één van de degelijkste telefoons ter wereld! T65-toestellen werden hierna nog enkele jaren gereviseerd door CWP, alhoewel de voorraad onderdelen beperkt was. In de negentiger jaren zijn tienduizenden T65-toestellen verschroot...

De T65-toestellen zijn van uitzonderlijk hoge kwaliteit, geen wonder dus dat veel toestellen 30 tot 40 jaar intensief gebruik doorstaan hebben

  Binnenwerk T65(-TDK) 

  Onderzijde T65 toestel

 

Extra opties

Het standaard grijze T65 toestel kon met een aantal extra functies uitgerust worden. Zoals een slot waarmee uitgaand bellen geblokkeerd kan worden.

 T65 met slot

Of met een hoorversterker voor slechthorenden (het wieltje op de hoorn).

 T65 met hoorversterker

Maar ook  een extra telefoon of een spreekversterker voor zachtsprekenden (knopje op de hoorn) was mogelijk. Met een extra telefoon kan worden meegeluisterd. Het kleine apparaatje is ook in zwarte uitvoering gemaakt zodat deze bij de latere gekleurde T65-toestellen past.

 T65 met extra telefoon en spreekversterker

Verschillende fabrikanten ontwierpen een druktoetseenheid waarmee een toestel omgebouwd kan worden van kiesschijf naar druktoetsen. Deze druktoetseenheden passen in de houder van de kiesschijf en zijn uitsluitend TDK of GDK (Gelijkstroom Druktoets Keuze). Vaak steken ze een stukje boven de kap van het toestel uit.

  T65 met druktoetseenheid 

>>Alle grijze T65 toestellen uit mijn collectie bekijken

Andere modelvarianten

In 1967 introduceerde PTT het wandtoestel W65, deze was technisch helemaal gelijk aan de T65. Het ontwerp van de W65 maakt het mogelijk om de hoorn aan de zijkant van het toestel te hangen, zodat een gesprek kort onderbroken kan worden. In 1969 volgde het serietoestel van de reeks welke de naam S65 heeft, deze werd voornamelijk gebruikt in kantoren. De S65 installatie heeft een maximum van 5 toestellen. In december 1973 maakte een inbouwtoestel genaamd I65 zijn debuut. Een toestel als deze werd ingebouwd in liften, bedieningspanelen en bureaus. Het toestel is compact en heeft dus geen bel, maar een kleine zoemer. Halverwege jaren 80 werd de I65 vervangen door de Vox 300. 

  W65 

  S65 

 I65

In 1970 werd het drielingtoestel T65 geïntroduceerd. Met een drielinginstallatie konden drie toestellen op één lijn worden aangesloten. Deze toestellen hebben een aardtoets, beltoets en een 'lijnbezet-lampje'. Binnenkomende gesprekken doorverbinden naar een ander toestel is mogelijk, maar onderling bellen niet. Het kabelnet is stervormig en komt samen in de bijbehorende relaiskast. Het aansluitsnoer is 6-aderig en als je alleen het rood/witte paar gebruikt, kun je hem als normaal toestel aansluiten.

  T65 voor drielinginstallatie

In 1974 volgde de langverwachte druktoetsversie van de T65: de T65-TDK (Toon Druktoets Keuze).

  T65-TDK 

>>Alle grijze T65-TDK toestellen uit mijn collectie bekijken

Gekleurde T65 toestellen

PTT had veel moeite gedaan om het nieuwe telefoontoestel zoveel mogelijk te standaardiseren, om kosten te besparen. Dat betekent dat veel onderdelen uitwisselbaar zijn. Ook was er maar één kleur beschikbaar (grijs), in tegenstelling tot de meeste toestellen van andere landen. Hierdoor onstond er vraag naar afwijkende toestellen en daarmede een zwarte markt met buitenlandse telefoons. Dat was een probleem voor de PTT omdat het de kwaliteit van het telefoonnet kon verslechteren. Men ging dus op zoek naar een oplossing. In 1972 deed men met een reeks gekleurde T65 toestellen een proef in het telefoondisctrict Arnhem. Dit bleek een succes en op 15 oktober 1973 werden de gekleurde T65 'de Luxe' toestellen landelijk leverbaar. Door de jaren heen verschenen de kleuren robijnrood, smaragdgroen, azuurblauw, ivoorwit, moccabruin en oranje. Alleen de T65 was in andere kleuren dan grijs verkrijgbaar.

De T65 met kiesschijf is in 1986 ook in de kleur zwart leverbaar geweest, tegenwoordig een zeer zeldzaam toestel. Ze zijn geproduceerd door de CWP in augustus van dat jaar. De exacte reden dat men zwarte T65 toestellen heeft gemaakt, is mij nog altijd niet helemaal duidelijk. Interessant is het zeker.

  T65 de Luxe

 

 

 Zwarte T65, foto genomen in Houweling Telecommuseum Rotterdam

>>Alle gekleurde T65 toestellen uit mijn collectie bekijken

In 1977 werd ook T65-TDK in kleur leverbaar. De azuurblauwe kleur kwam te vervallen en werd vervangen door moccabruin. Begin 1977 stopte Heemaf met de productie van de T65 waardoor er tijdelijk een tekort aan toestellen ontstond.

  T65-TDK de Luxe

 

Overige T65 varianten

Voor kleine kantoren en bedrijven ontwikkelde PTT samen met Ericsson de T65-SE5 installatie. Deze installatie heeft een maximum van vijf toestellen en onderling bellen is mogelijk. De installatie is semi-elektronisch en werd geïntroduceerd in 1980.

  T65-SE5

Ericsson produceerde ook de T65-LB, de Lokaal Batterij versie van de T65 bestemd voor spanningloze telefoonlijnen. De kiesschijf is vervangen door een handgenerator en twee D-cell baterijen zorgen voor de spraakstroom. De batterijhouder is gemaakt van bakeliet en is achterop het toestel gemonteerd. De T65-LB is het laatste in serie geproduceerde LB-toestel.

 T65-LB

In de uitloopjaren van de T65 kwam PTT met de laatste variant: een transparant toestel in drie kleuren met de naam 'Delft', gefabriceerd door de Centrale Werkplaats PTT. Het was verkrijgbaar vanaf 1985 in de kleuren wit, rood en geel/groen, uitsluitend met kiesschijf. De witte versie komt nog redelijk vaak voor, maar de andere twee kleuren zijn veel schaarser.

 

 Delft

 Advertentie van Primafoon om een oud T65 toestel in te ruilen voor een nieuwe, uit 1989.

Huidige situatie

Tegenwoordig kom je oude T65-toestellen, Unifoons en Diavoxen nog veelvuldig tegen op internet en op rommelmarkten. Maar veel mensen gebruiken een dergelijk toestel nog, soms als tweede toestel, bijvoorbeeld op de slaapkamer. Prijzen op rommelmarkten zijn laag, al vind je daar voornamelijk grijze T65-toestellen. Voor een paar euro heb je er al één, dus we kunnen wel stellen dat er flink op is afgeschreven...

Documenten
Gebruikershandleiding telefoontoestel type T65

PTT schema T65-toestellen 1974-1987

Brochure gekleurde T65-toestellen

Brochure transparante Delft-toestellen

Brochure Unifoon-toestellen

Releasedatum: 13-6-2014 | Laatst bijgewerkt: 16-2-2015

 

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK
Welkom op mijn website, de pagina is verplaatst naar https://dutchtelecom.wordpress.com/.
Jouw webbrowser zal daar binnen 10 milliseconde automatisch naar toe gaan.
Mocht de browser dit niet doen, klik dan hier om er alsnog te komen.